Picture1.png

Değerli Meslektaşlarımız,
Bültenimizin bu sayısına, Erzurumlu hocalarımızın ve meslektaşlarımızın desteğiyle Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde,  19 - 23 Eylül 2017 tarihinde düzenleyeceğimiz 28. Uluslararası Katılımlı Biyokimya Kongresi'ni bir kez daha duyurarak başlıyoruz. Kongremizin web sayfası çok kısa bir süre içinde yayına başlayacaktır.
Bültenimizde ayrıca TBD İzmir Şubesi'nin camiamızda çok ilgi çeken bilimsel aktiviteleri, TBD Preanalitik Evre Çalışma Grubu'nun  hazırladığı Tıbbi Laboratuvarlarda Santrifüj Kullanım Kılavuzu ve TBD İstanbul Şubesi'yle düzenledikleri ortak etkinlikleri, FEBS'le ilgili burs duyuruları  ve dergimiz Turkish Journal of Biochemistry'nin son sayısına ait bilgiler bulunmakta...
​Keyifle okumanızı diliyoruz.
Doğan Yücel (TBD Yönetim Kurulu adına Başkan)

TBD İzmir Şubesi, 10–12 Mayıs 2017'de, İzmir’de II. Türkiye in vitro Diyagnostik Sempozyumu-BİYOBELİRTEÇLER'i düzenliyor!

Biyobelirteçlerin hastalıkta ve sağlıktaki değişimlerinin, en yeni bilgi ve verilerle, alanında yetkin konuşmacılarla birlikte değerlendirileceği sempozyuma, biyobelirteçler
konusunda çalışma yapan araştırma görevlisi, uzman ve öğretim üyesi meslektaşlarımızı, sağlık alanındaki üniversite lisans, lisansüstü öğrencilerimizi ve konuya ilgi duyan tüm bilim insanlarını bekliyoruz.

​Sempozyum bilimsel programına, kabul edilecek tüm sözel ve poster bildiriler, SCI-Expanded kapsamında indekslenen Turkish Journal of Biochemistry dergisinin özel ekinde yayımlanacak, ayrıca sempozyumda sunulan sözlü ya da poster bildirilerinden hakem kurulunca seçilecek çalışmalara “Araştırma Ödülleri” verilecek. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Poster.png

Preanaltik.png

TBD Preanalitik Çalışma Grubu ve TBD İstanbul Şubesi'nin BD'nin koşulsuz desteğiyle düzenlediği Preanalitik Evre Eğitimi gerçekleşti!

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Meslek YO Tıbbi Laboratuvar Teknikerliği öğrencilerine yönelik olarak İstanbul'da, 17-18 Nisan 2017'de düzenlenen eğitime 103 öğrenci katıldı.

İlk gün Bağnu Orhan, Fehime B. Aksungar, Berrin B. İnal, Gülnur Andican, Cihan Coşkun, İpek Çınaroğlu ve Pınar Eker hocalarımızın aktardığı teorik bilgilerden sonra 2. gün 4 gruba ayrılan öğrencilere pratik uygulamalar yapıldı. Başarıyla sonuçlanan eğitimin benzerleri önümüzdeki aylarda da sürecek.

I-nsulin-Direnci.png

İnsülin Direnci Sempozyumu'na büyük ilgi ve katılım!

TBD İzmir Şubesi'nin düzenlediği İnsülin Direnci Sempozyumu'na 250 civarı meslektaşımız katıldı.

22 Mart 2017'de İzmir'de gerçekleşen sempozyumda Aytekin Oğuz ve Özlem Gülbahar'ın konuya klinik ve laboratuvar yaklaşımlı konferanslarının ardından, poster ve sözlü bildiri oturumları gerçekleşti.

Sempozyum kapsamındaki Halk Konferansı'nda Diyetisyen Taylan Kümeli'nin konuşmasının ardından, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan Zumba topluluğunun  insülin direncinden korunmada egzersizin önemini vurgulamak üzere yaptığı gösteri büyük ilgi çekti.

Sempozyumun son oturumunda Sağlık Bakanlığı (Bekir Keskinkılıç-Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bşk. Yrd.) ve ilgili dernek temsilcilerinin (Doğan Yücel-Türk Biyokimya Derneği Bşk., Dildar Konukoğlu-Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği Bşk., Aytekin Oğuz-Metabolik Sendrom Derneği Bşk.) katıldığı bir panel gerçekleşti.

TJB.png

Türk Biyokimya Dergisi'nin 2017 yılı ilk sayısı çok zengin bir içerikle yayımlandı!

Derneğimizin yayın organı olan Turkish Journal of Biochemistry'nin bu sayısında (42 -Feb 2017), Ebubekir Bakan, Nurinnisa Öztürk ve Nurcan Kılıç Baygutalp tarafından derlenen 'Automation in the clinical laboratory: integration of several analytical and intralaboratory pre- and post-analytical systems' başlıklı derleme ile çok sayıda orijinal çalışma, görüş yazıları ve editöre mektup bölümleri bulunmakta...

Üyelerimiz tüm makalelere dernek merkezinden () şifre alarak ulaşabilirler.

Öğrencilerimiz ve genç meslektaşlarımız; FEBS Burslarına başvuruyu kaçırmayın!

FEBS Kongresi'nin iptali sonrası öğrencilerimizin  ve genç meslektaşlarımızın FEBS Advanced Course'larına katılmaları  ve FEBS Fellowship'lerine başvurmaları için 40 000 Euro'luk bir ek ödenek ayrıldı.  Öğrencilerimizin ve genç meslektaşlarımızın bu fondan yararlanabilmeleri için FEBS Advanced Course 2017 programını ve FEBS Fellowshipsprogramını incelemelerini ve doğrudan başvurmalarını önemle hatırlatıyoruz.

Konuyla ilgili sorularınız için TBD FEBS temsilcimiz Prof. Dr. Ferhan Sağın'la () iletişime geçebilirsiniz.

febs.png

Santrifu-j.png

TBD Preanalitik Evre Çalışma Grubu'nun hazırladığı 'Tıbbi Laboratuvarlarda Santrifüj Kullanım Kılavuzu' yayımlandı!

TBD Preanalitik Evre Çalışma Grubu, daha önce yayımlandığı Venöz Kan Alma Kılavuzu'nun ardından şimdi de 'Tıbbi Laboratuvarlarda Santrifüj Kullanım Kılavuzu'nu yayımladı.  Fehime B. Aksungar, Nedim Albayrak, Esin Avcı, Güzin Aykal, Cihan Coşkun, İpek Çınaroğlu, Ayfer Çolak, Canan Demirtaş, Pınar Eker, Funda Güçel, Alper Gümüş, Aylin Haklıgör, Berrin B. İnal, Bağnu Orhan, Çiğdem Sönmez, Mehmet Şeneş ve Fatma Taneli tarafından hazırlanan kılavuza dernek üyelerimiz, buradan şifreleriyle ulaşabilirler.

​Kılavuzu yayına hazırlayan meslektaşlarımızı bu anlamlı başarıları için kutluyoruz!

FEBS.png

FEBS 2017 Kongresi'ne katılım için önemli fırsatlar!

1) Derneğimiz üyesi olup halen doktora/uzmanlık eğitimini sürdüren ya da doktora/uzmanlık eğitimini tamamlamasının üzerinden 5 yıldan az bir süre geçmiş olan ve kongreye 1. yazar olduğu bir bildiriyle katılmayı planlayan tüm genç meslektaşlarımız toplamda € 795’luk (genç araştırıcı kongre kayıt ücreti olan € 295 ile seyahat ve konaklama giderleri için € 500 birlikte olmak üzere) kongre bursunu almaya hak kazanabilirler.

Kongre burslarına son başvuru tarihi: 4 Mayıs 2017

FEBS Kongresi’ne Türkiye’den katılacak genç meslektaşlarımız ve öğrencilerimiz için başvurulabilecek burs kaynaklarına buradan ulaşabilirsiniz.

2) Çok zengin bir bilimsel programa sahip kongrede meslektaşlarımız bildirilerini poster olarak ya da sempozyum konularına göre kısa sözlü bildiri ya da sabah oturumlarında ‘speed talk’ olarak da sunabilirler. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bildiri gönderimi için son başvuru tarihi: 8 Mayıs 2017

Erken kayıt için son başvuru tarihi: 1 Haziran 2017

FEBS’le ilgili her türlü sorunuz için, FEBS’in Türkiye’deki üye kurumu olan derneğimiz, Türk Biyokimya Derneği’yle (FEBS Türkiye temsilcisi-Prof. Dr. Ferhan G. Sağın, ) irtibata geçebilirsiniz.