Ekim-Kas-m-2016.png

Değerli meslektaşlarımız,
FEBS Kongresi iptali ardı yaşanan yoğunluklara 2-5 Kasım 2016 tarihinde düzenlediğimiz Biyokimya Günleri-Sivas 2016'nın da hazırlık çalışmaları da eklenince bu yoğunluklar arasında Ekim ayı sayımızı size ulaştıramadık. Ekim-Kasım aylarının gelişmelerini bu sayıda birlikte sunuyoruz. Keyifle okumanız dileğiyle...
Türk Biyokimya Derneği Yönetim Kurulu

Sivas.png

TBD Biyokimya Günleri-Sivas 2016!

Cumhuriyet Üniversitesi  ev sahipliğinde düzenlenen TBD Biyokimya Günleri-Sivas 2016, 2-5 Kasım 2016 tarihlerinde büyük bir katılımla (toplam 195 kayıt) gerçekleşti. Başta Prof. Dr. Yavuz Siliğ ve Prof. Dr. Sevtap Bakır olmak üzere Yerel Düzenleme Komitesi'nin ve Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü ile Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın büyük emekleri ile gerçekleşen toplantı öncesinde Biyolojik Varyasyon ve Uygulamaları, Moleküler Tanı,  Primer ve Sekonder Hemostaz Testleri ve R ile Biyoistatistik Analizleri kursları yapıldı. Prof. Dr. Tomris Özben'in 'Sıvı biopsi: Tanı ve takipte yeni bir biomarker olarak dolaşımdaki serbest DNA (cfDNA)' başlıklı çarpıcı konuşmasıyla başlayan toplantı kapsamında 38 sözel bildiri, 70 poster bildirisi sunuldu. Tüm bu çalışmalar Turkish Journal of Biochemistry'nin toplantı özel sayısında yayımlandı.
Yerel Düzenleme Komitesi'nde yer alan meslektaşlarımıza, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü ve Tıp Fakültesi Dekanlığı'na, toplantıya konuşmaları-bildirileriyle katılan tüm meslektaşlarımıza ve sponsorluk desteği veren tüm sektör paydaşlarımız firmalara içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Toplantıyla ilgili fotoğraflara erişmek için tıklayınız.

TBD aracılığıyla FEBS'ten genç öğrencilerimize ve meslektaşlarımıza anlamlı katkı!
FEBS Kongresi'nin iptali sonrası FEBS yönetimiyle TBD'nin yaptığı görüşmeler sonucunda, 2017 yılı içinde kullanılmak üzere,  genç öğrencilerimizin  ve meslektaşlarımızın FEBS Advanced Course katılımları/düzenlemeleri ve FEBS Fellowship başvuruları için 40 000 Euro'luk bir ek ödenek ayrıldı.  Genç öğrencilerimizin ve meslektaşlarımızın bu fondan yararlanabilmeleri için kendilerine uygun gelen programa  başvurmalarını önemle hatırlatıyoruz. Öğrencilerimiz FEBS Advanced Course 2017 programına ya da FEBS Fellowships programına doğrudan başvurabilirler. Ayrıca, Advanced Course düzenlemek isteyen meslektaşlarımız da genel kurallara buradan  ulaşabilirler. Konuyla ilgili sorularınız için TBD FEBS temsilcimiz Prof. Dr. Ferhan Sağın'la () iletişime geçebilirsiniz.

febs.png

Picture1.png

TBD Preanalitik Evre Çalışma Grubu'nun hazırladığı Kan Alma Kılavuzu, Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu kapsamında tanıtıldı!
Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu, TBD tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk Venöz Kan Alma (Flebotomi) Kılavuzu’nu tanıtmak üzere 30 Kasım 2016’da bir paylaşım toplantısı düzenledi. Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği, Türkiye Acil Tıp Derneği, Acil Hemşireleri Derneği, Onkoloji Hemşireleri Derneği, Türk Hemşireler Derneği, Çocuk Hemşireleri Derneği ve Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği’nin katılımıyla ve BD'nin desteğiyle, derneğimizin ev sahipliğinde  İstanbul Wyndham Grand'da gerçekleşen yarım günlük toplantıda preanalitik alandaki iyileştirmeler, Venöz Kan Alma Kılavuzu ve hastanelerin farklı alanlarında kan alma ihtiyaçları tartışıldı. Ulusal sağlık standartlarını daha iyi bir noktaya taşımak amacıyla çalışmalar yürüten Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu'nun başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, Enjeksiyon Güvenliği Alt Grubu’nun ardından Türk Biyokimya Derneği’nin öncülüğünde Kan Alma Alt Çalışma Grubu’nu da kuracaklarını belirtti. Toplantıya ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Picture21.png

TBD'nin Venöz Kan Alma Kılavuzu'ndan sonra şimdi de Kronik Böbrek Hastalıkları'nda Tıbbi Laboratuvar Kılavuzu EFLM web sayfasında!
European Federation of Laboratory Medicine'ın (EFLM) üye ülkelerin derneklerinin hazırladığı ulusal kılavuzların yaygınlaşması amacıyla web sayfasında açtığı bölümde, daha önce TBD Preanalitik Evre ÇG adına Fehime B. Aksungar, Nedim Albayrak, Cihan Coşkun, İpek Çınaroğlu, Ayfer Çolak, Canan Demirtaş, Pınar Eker, Funda Güçel, Aylin Haklıgör, Berrin B. İnal, Bağnu Orhan, Çiğdem Sönmez, Mehmet Şeneş, Fatma Taneli tarafından hazırlanan Venöz Kan Alma Kılavuzu yayımlanmıştı.
Kasım 2016 başında da, EFLM Kılavuzlarının Kronik Böbrek Hastalıkları bölümünde Sedat Abuşoğlu, İlknur Aydın, Funda Bakar, Tan Bekdemir, Özlem Gülbahar, Hüray İşlekel, Yeşim Özarda, Macit Pektaş, Kamil Pir, Oytun Portakal, Muhittin Serdar, Turan Turhan, Doğan Yücel ve Oğuzhan Zengi'nin katkılarıyla hazırlanan Kronik Böbrek Hastalıkları'nda Tıbbi Laboratuvar Kılavuzu yayımlandı. Meslektaşlarımızı bu anlamlı başarıları için kutluyoruz!

Tüm Yönleriyle İdrar Analizi Sempozyumu geniş bir katılımla gerçekleşti!

TBD'nin düzenlediği Tüm Yönleriyle İdrar Analizi Sempozyumu, Roche'un desteğiyle, 7 Aralık 2016 tarihinde Ankara 'da yapıldı.

İdrar analizinde preanalitik evreden toksik madde tayinine kadar geniş bir spektrumda konuların tartışıldığı sempozyuma 120'nin üzerinde meslektaşımız katıldı.

Sempozyum sunularına derneğimizin web sitesinde, ilişkili link'ten ulaşılabilir.

Picture11.png

Temsilcilerimiz